9 op 10 studenten heeft volgens dit artikel van HLN examenstress. 9 op 10. Dat is bijna iedereen als je erbij nadenkt. Ergens lijkt het logisch, niet? De wereld draait om presteren (denken we) en daarom willen we enkel het beste van het beste op tafel gooien.
Faalangst komt in alle geuren en kleuren. Ik geef je in deze blog MIJN drie tips mee die je zouden kunnen helpen. Vergeet niet dat ik ook maar een student ben. Als je echt hulp wil, vraag je best raad bij je studentenvoorziening of een psycholoog. You’ve got this. <3
1. A calm mind is a calm body
Meditatie. Niet alleen voor de overwerkte dertiger met haar katten, wierook en wekelijkse yoga-training (sorry als ik op iemands tenen trap), maar vooral ook voor de paniekerige, angstige student. Eigenlijk voor iedereen, want in feite is iedereen een beetje een paniekerige, angsitge student van het leven…

Jokes aside. Meditatie is iets wat me echt wel helpt. Of het makkelijk is? Dat niet, maar het hoeft niet perse te zijn dat je in 2 uur in kleermakerszit zit en “ooohm” zegt. Een wijze vriend zei ooit:
Meditatie kan alles zijn wat voor jouw je hoofd leeg maakt en je lichaam terug verbind met je “zijn”.
En ik denk dat daar een enorme kracht in zit. Een wandeling, een bad nemen of tóch in kleermakerszit zitten en “ohm” zeggen. You do you!
2. Ween-sesh om 15u
Al 5 jaar ben ik studente aan de hogeschool en als er iets is wat voor mij dé perfecte stressontlading is, dan is het wel een goede ween-sesh. Eens goed veel zelfmedelijden hebben, alles eruit wenen en mezelf terug op rapen blijkt voor mij de beste optie. Maar misschien doe je het wel anders?
Borden stuk smijten, ASMR video’s bekijken of even hardlopen.
Ga op zoek naar jouw stressontlading!
3. De 2-sprong
Grappig dat ik deze als derde punt bespreek (haha) maar de 2-sprong is een techniek die ik meekreeg van mijn psycholoog. Ik leg ze even voor je uit:

Jij staat in het midden. Links van je is je bestemming “away moves“. Rechts staat de bestemming “towards moves“. Je “towards” zijn alle doelen en ambities die jij in het leven wil behalen. Jouw “away moves” is je comfortzone en eigenlijk alles wat je weerhouden je doelen te bereiken.
Alle gedachten, gevoelens en gedragingen die mij naar mijn away moves leiden zorgen ervoor dat ik “hooked” ben. Het is nu de kunst om van die “hooked” feelings, over te springen naar jouw eigen “helpers” om zo naar je “towards moves” te navigeren.
Oef, grote blok informatie. Graag een voorbeeld?
Als ik even mijn hooked feelings analyseer, dan is dit overmatig mediagebruik wanneer ik een taak wil ontlopen omdat ze me stress geeft. Zo keek ik voor de examens het hele tweede seizoen van The Witcher én Emily in Paris uit. Niet zo een goed idee….
Nu, wanneer ik in mijn *primetime* zit en me echt focus op mijn doelen (zodat ik naar mijn towards moves ga), dan let ik erg op mijn eten, sport ik regelmatig en consumeer ik veel minder media.
De kracht ligt hem dus in het bewust worden van je hooked feelins en away moves, zodat je meer gaat leunen op je helpers en towards moves.
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar zoals in vele situaties is bewust worden altijd een eerste stap.
Vergeet niet dat het belangrijk is hulp te zoeken op jouw maat. Kamp je echt met problemen? Zoek dan contact op met jouw studentenvoorziening (hier is de link naar STUVO TM) of raadpleeg je arts/ psycholoog.
Goodluck friend, you’ve got this!